bez mineralni masla

Без минерални масла

Козметика без минерални масла?

Продуктите на петроло-преработвателната индустрия, които всички сме чували са безнин, дизел, керосин. Продукти, които използваме за да шофираме своите автомобили, да пътуваме със самолет или за да работят огромни машини. Но защо тези продукти се появяват и в козметиката?

 Петролът и петролните продуктите са основна съставка в огромен брой козметични продукти, дори да не си даваме сметка за това. Наричаме ги „минерални масла“. Обикновено се използват заради т.нар. им хидратиращи свойства. Ако внимателно четете състава на козметика с петролни продукти, най-често ще намерите – Парафин, Парафинова вакса, Микрокристална вакса, Минерално олио, Петролатум и др. ( Paraffin, Paraffin Wax, Microcrystalline Wax, Cera Microcrystalline, Mineral Oil, Petrolatum, Unspecified Waxes, Mineral Spirits, Petroleum and Distillates. ) 

 Какво всъщност са минералните масла?

Това са безцветни масла, без аромат, които са страничен продукт на петроло-преработвателната индустрия. Популярна съставка в повечето козметични продукти с днешна дата. Съставка, която може да попречи на кожата ви да усвои витамин Д, възпрепятства естественото охлаждане на кожата ви и способността да се самопочиства с изпотяването.

 Какъв е проблемът?

Хората, които разбират проблемът с минералните масла посочват няколко основни прочини да НЕ използват такава козметика. Ето няколко от тях:

  1. Натрупване на токсини

Минерални маса са разделени в различни категории. В козметичната индустрия се използват от т.нар.  „козметична категория“. Предполага се ,че са една идея по-пречистени, но учените имат известни пристеснения са чистотата на тези продукти. Зад тези притеснения има и доказателства. Минералните масла от типа хидровъглероди са един от най-големите замърсители на човешкото тяло. Приемаме ги по въздушен път, чрез храната, а от скоро и през кожата посредством козметичните продукти.

  • Запушване на порите

Минералните масла запушват порите на кожата и увеличават риска от акне и черни точки. Тази форма на петролен продукт застава като физическа бариера над кожата ви, за да редуцира дехидратацията. Но ако вече имате определени бактерии по кожата си, използването на продукти с минерални масла запушва порите ви и увеличава драстично рисковете от кожни възпаления.

  • Никакви реални ползи за кожата ви

Може би най-важната причина да избягваме такива продукти. Минерални масла нямат никакви полезни вещества и не проникват в кожата. Те просто си стоят над нея и пречат на дехидратацията.

 В миналото приемахме продукти като вазелин и бебешко олио, но вече разполагаме с достатъчно алтернативи. Може да замените минералните масла с каквито и да е природни продукти, които доставят на кожата ви съставки, от които тя има нужда. Природните съставки, като – масло от Ший, зехтин, жожоба, кокосово масло, семки от грозде, все продукти, които доставят на кожава ви огромен брой полезни вещества и ползи.

Природните масла почти не замърсяват околната среда, защото се произвеждат от възобновими източници. Те хидратират кожата без да я „запечатват“. Всички продукти на Минус 417 са без минерални масла.


Вашият коментар

Your email address will not be published.Required fields are marked *